Høvejen fejrede jubilæum med talende mursten

Bostedet Høvejen i Vorup kunne onsdag d. 1. juni fejre 40-årsjubilæum. Dagen blev markeret med manér, sang, gaver og en række taler. Vejret viste sig fra sin smukkeste side, og de mange beboere og personale – både tidligere og nuværende - hyggede, grinede og talte sammen både ind og ude

02. juni 2016 - Oprettet af Peder Rasmussen

Gårdhaven var fyldt med glade mennesker, fyldte tag-selv-borde, chili con carne og kolde drikkevarer, da Bostedet Høvejen onsdag middag havde indbudt blandt andet tidligere medarbejdere og beboere til jubilæumsfest. Blandt de inviterede var også socialudvalgsformand i Randers Kommune, Louise Høeg, som åbnede festlighederne med en tale, der blandt andet hyldede Bostedet Høvejen for evnen til at tænke nyt og modet til at gå nye veje:

”Da Region Midt nedlagde sin Ungegruppe, greb I muligheden og startede jeres egen Ungeenhed, som passer rigtig godt, når man er en ung voksen. Men uanset om man er ung eller sådan rigtig voksen, så er Bostedet Høvejen et godt sted at leve og bo. Her er rummeligt og plads til alle slags følelser. Og I vægter selvbestemmelse og livskvalitet højt,” sagde udvalgsformanden inden hun rundede af med en tak til Hanne Vittrup, som i 1994 blev ansat som Høvejens blot 2. forstander:

”22 år i samme stol vidner om, at du brænder for Bostedet Høvejen – og jeg ved, at du fortsat har mange visioner på bostedets vegne, så stor tak for din indsats,” sluttede Louise Høeg.

Murstenene fortalte historien

Netop forstander Hanne Vittrup - eller leder, som hun kalder sig i dag – kvitterede for de pæne ord med en flot og sjov tale, hvor hun tog udgangspunkt i Høvejens mursten, for det er jo dem, der fylder 40 år. Derfor havde hun taget en spandfuld dekorerede mursten med på talerstolen, som hun en efter en lagde til sit øre og holdt op - og brugte som ramme for sin tale.

”Når jeg lytter til murstenene vil de gerne fortælle om sig selv. De har stået her i  40 år og været rammen omkring beboernes lejligheder og vores arbejdsplads,” sagde Hanne Vittrup indledningsvis, og brugte blandt andet sin tale til at slå ned på de begivenheder, der har været med til at definere Høvejen som et sted, der ikke er bange for at gå nye veje:

”Høvejen var ved åbningen i 1976 et af datidens mest moderne byggerier med 20 et-værelseslejligheder med eget bad og toilet. Murstenene fortæller at pedeller og medarbejdere ofte selv har stået for renoveringen. Og det er derfor, det har været muligt at bevare bygningerne i så god stand.”

Ifølge Hanne Vittrups tale fortalte murstenene også, at Høvejen var et af de første bosteder der tænkte i at oprette bofællesskaber:

”Derfor er Høvejen helt unikt sted, da beboernes forskellige livsfaser kan leves her blot ved at flytte fra en bolig til en anden på Høvejen.”

Mere selvbestemmelse til beboerne

Endnu et eksempel på engang, hvor Høvejen har været med helt fremme i feltet, var i forbindelse med en af de mange pensionsreformer, fortalte Hanne Vittrup i sin tale:

”Beboerne på Høvejen var med i det første forsøg, hvor borgere med psykisk udviklingshæmning fik udbetalt førtidspension. Det gjorde en kæmpe forskel, at beboerne nu fik en fast månedlig indtægt så de selv kunne betale både husleje, lys, varme og mad - og selv bestemme hvilket tøj, hvilke møbler og andre fornødenheder, de ville købe. Murstenene fortæller, at det var sjovt at se, hvordan lejlighederne i løbet af årene forandrede sig i takt med at beboerne begyndte at få deres egen tøj- og indretningsstil.”

Lederen brugte også lejligheden til at rose medarbejderne, hvis arbejde gennem tiden ofte er blevet præget af de samfundsmæssige strømninger og nye pædagogiske teorier:

”Det betyder, at medarbejderne hele tiden har skulle ændre og justere på tilgangen. Forandringerne er indimellem forstyrrende for det daglige arbejde og kan tage pusten og fokus fra beboerne. Men det vender og bliver konstruktivt, fordi medarbejderne er vant til at arbejde med udvikling og forandringer og altid finder fodfæste igen. Murstene fortæller også, at det er kendetegnende for Høvejens medarbejdere og ledere, at de altid har været med til at præge forandringerne, fordi vi ofte har været på forkant med udviklingen,” sagde Hanne Vittrup med hjælp fra murstenene.

Bostedet Høvejen omfatter i dag tre bosteder for borgere med psykisk udviklingshæmning. En ungegruppe med gode kollegieværelser, Bosted A med 13 nyrenoverede 2-værelseslejligheder og Bofællesskabet 31, som består af syv handicapvenlige rækkehuse. Høvejen er i dag en en del af Bo- og Aktivitetscentrene Syd, som foruden Høvejen omfatter Bostedet Neptunvej og Dronningborg Aktivitetscenter.